Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią najczęstszą przyczynę zgonów na świecie.

Do najczęściej występujących chorób układu krążenia należą m. in.:
- miażdżyca,
- zawał serca,
- udar mózgu,
- nadciśnienie tętnicze,
- przewlekła niewydolność serca,
- choroba niedokrwienna serca,
- zaburzenia rytmu serca.
Czynniki ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego dzielimy na dwie grupy, tj.:
- niemodyfikowalne, czyli takie, na które nie mamy wpływu, m. in. rasa, płeć, wiek, uwarunkowania genetyczne.
- modyfikowalne, czyli takie, na które mamy wpływ, m. in. nieprawidłowy sposób odżywiania (zła dieta), otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, przewlekły stres.
Zasady racjonalnego żywienia w profilaktyce i w leczeniu chorób układu krążenia.
Prawidłowy sposób żywienia (dieta) jest kluczowym elementem dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, a dzięki temu, że możemy go odpowiednio modyfikować, możemy znacząco obniżyć prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dieta dobra dla serca to dieta zawierająca żywność nie przetworzoną.
Produkty wskazane:
- warzywa i owoce, które są m. in. źródłem witaminy C, witaminy E i beta-karotenu, potasu itp.
– zielone warzywa liściaste ( sałata, szpinak, jarmuż, nać pietruszki, brokuły),
– warzywa pomarańczowe (marchew, dynia, cukinia),
– owoce jagodowe i cytrusowe (borówki ,czarne porzeczki, grejpfruty, jabłka, morele, pigwy
– cebula i czosnek – działanie przeciwzakrzepowe, obniżające ciśnienie. - kiełki pszenicy, owsa, soi i innych nasion
- produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które w istotny sposób obniżają cholesterol całkowity.
– olej rzepakowy, sojowy, lniany, oliwa z oliwek
– makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledzie
– orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika - produkty zawierające duże ilości błonnika
– pełnoziarniste produkty zbożowe – kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarniste pieczywo, płatki i otręby
– nasiona roślin strączkowych -fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób. - chude gatunki mięs
- chudy i półtłusty nabiał
- odpowiednia ilość płynów – woda, soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru i soli.
- przyprawy i zioła
Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:
- tłusty nabiał – tłuste sery, śmietana
- tłuste gatunki mięs i wędlin, produkty mięsne przetworzone
- masło i słonina
- sól
- słone przekąski
- cukier oraz słodycze
- słodkie napoje gazowane
- żywność typu fast food,
- produkty instant
- alkohol
Jaka jest rola dietetyka klinicznego w profilaktyce, jak i leczeniu chorób serca?
Profilaktyka i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego to w dużej mierze prawidłowe nawyki żywieniowe, większa aktywność fizyczna oraz normalizacja masy ciała osób z nadwagą i otyłością.
W tym celu warto skorzystać z wizyty u dietetyka klinicznego, który wnikliwie prześledzi wyniki badań lub zleci badania diagnostyczne, przeprowadzi dokładny wywiad dotyczący nawyków żywieniowych i trybu życia.
Dopiero tak przeprowadzona specjalistyczna konsultacja jest podstawą do ułożenia zbilansowanego jadłospisu nie tylko pod kątem produktów zalecanych i przeciwwskazanych, ale również zgodnego z założeniami diety, ilością składników pokarmowych, mineralnych i witamin.
Zmiana stylu życia pod okiem wykwalifikowanego dietetyka to nie tylko najlepsza droga do osiągnięcia sukcesu wymarzonej sylwetki, ale również metoda zapobiegania problemom ze strony układu sercowo-naczyniowego, zmniejszeniu dolegliwości i poprawy stanu zdrowia.
źródło: Jedzenie zdjęcie utworzone przez jcomp – pl.freepik.com