Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią najczęstszą przyczynę zgonów na świecie.


Do najczęściej występujących chorób układu krążenia należą m. in.:

 

  • miażdżyca,
  • zawał serca,
  • udar mózgu,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • przewlekła niewydolność serca,
  • choroba niedokrwienna serca,
  • zaburzenia rytmu serca.

 

Czynniki ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego dzielimy na dwie grupy, tj.:
  • niemodyfikowalne, czyli takie, na które nie mamy wpływu, m. in. rasa, płeć, wiek, uwarunkowania genetyczne.
  • modyfikowalne, czyli takie, na które mamy wpływ, m. in. nieprawidłowy sposób odżywiania (zła dieta), otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, przewlekły stres.

 

Zasady racjonalnego żywienia w profilaktyce i w leczeniu chorób układu krążenia.

Prawidłowy sposób żywienia (dieta) jest kluczowym elementem dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, a dzięki temu, że możemy go odpowiednio modyfikować, możemy znacząco obniżyć prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Dieta dobra dla serca to dieta zawierająca żywność nie przetworzoną.
Produkty wskazane:
  • warzywa i owoce, które są m. in. źródłem witaminy C, witaminy E i beta-karotenu, potasu itp.
    – zielone warzywa liściaste ( sałata, szpinak, jarmuż, nać pietruszki, brokuły),
    – warzywa pomarańczowe (marchew, dynia, cukinia),
    – owoce jagodowe i cytrusowe (borówki ,czarne porzeczki, grejpfruty, jabłka, morele, pigwy
    – cebula i czosnek – działanie przeciwzakrzepowe, obniżające ciśnienie.
  • kiełki pszenicy, owsa, soi i innych nasion
  • produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które w istotny sposób obniżają cholesterol całkowity.
    – olej rzepakowy, sojowy, lniany, oliwa z oliwek
    – makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledzie
    – orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika
  • produkty zawierające duże ilości błonnika
    – pełnoziarniste produkty zbożowe – kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarniste pieczywo, płatki i otręby
    – nasiona roślin strączkowych -fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób.
  • chude gatunki mięs
  • chudy i półtłusty nabiał
  • odpowiednia ilość płynów – woda, soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru i soli.
  • przyprawy i zioła
Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:
  • tłusty nabiał – tłuste sery, śmietana
  • tłuste gatunki mięs i wędlin, produkty mięsne przetworzone
  • masło i słonina
  • sól
  • słone przekąski
  • cukier oraz słodycze
  • słodkie napoje gazowane
  • żywność typu fast food,
  • produkty instant
  • alkohol

 

Jaka jest rola dietetyka klinicznego w profilaktyce, jak i leczeniu chorób serca?

Profilaktyka i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego to w dużej mierze prawidłowe nawyki żywieniowe, większa aktywność fizyczna oraz normalizacja masy ciała osób z nadwagą i otyłością.
W tym celu warto skorzystać z wizyty u dietetyka klinicznego, który wnikliwie prześledzi wyniki badań lub zleci badania diagnostyczne, przeprowadzi dokładny wywiad dotyczący nawyków żywieniowych i trybu życia.
Dopiero tak przeprowadzona specjalistyczna konsultacja jest podstawą do ułożenia zbilansowanego jadłospisu nie tylko pod kątem produktów zalecanych i przeciwwskazanych, ale również zgodnego z założeniami diety, ilością składników pokarmowych, mineralnych i witamin.
Zmiana stylu życia pod okiem wykwalifikowanego dietetyka to nie tylko najlepsza droga do osiągnięcia sukcesu wymarzonej sylwetki, ale również metoda zapobiegania problemom ze strony układu sercowo-naczyniowego, zmniejszeniu dolegliwości i poprawy stanu zdrowia.

 

źródło: Jedzenie zdjęcie utworzone przez jcomp – pl.freepik.com

KLARA Centrum Medyczne